צור קשר | מפת אתר | שלח דואר | הוספה למועדפים | הפוך לעמוד הבית | דף הבית       
     
 
 
 
 

חוות חפציבה

 

חוות חפציבה שפעלה בין השנים 1906-1929 כחווה חקלאית, נמצאת בסמיכות לשכונת חפציה בחדרה, על גדת נחל חדרה, לא רחוק מתחנת הכח "אורות רבין" ופארק נחל חדרה.

יהושע חנקין רכש, בשנת 1891, את אדמות חדרה ובכללן 500 דונם עליהם הוקמה החווה. בשנת 1906 מכר חנקין לאייזנברג ממייסדי רחובות, את שטח החווה עבור "אגודת נטעים", ששמה לה למטרה להשקיע בהקמת יישובים חקלאיים בארץ מכספי הון פרטי.

עד שנת 1914 צמחו בחווה פרדסים, מטעי שקדים, איקליפטוסים וכרמי זית. כמו כן, הוקמה בה מערכת השקייה שפעלה באמצעות אמת מים נמוכה ומערכת תעלות.בין נשנים 1908-1912 נבנו בחווה מס' מועט של בתים, לקליטת משפחות ונבנו בתי  משק: אורווה, מחסן, רפת, דיר וכן בית פועלים בן ארבעה חדרים. בשנת 1916 מס' הפועלים, שהלך וגדל, מנה 60 אשר חלקם יהודים וחלקם ערבים.

בשנת 1914, עם פרוץ מלחמת העולם הראשונה, החלה דעיכתה של חוות חפציבה. מס' גורמים חברו לדעיכה זו: קשיים בשיווק התוצרת עקב הקרבות ועקב ירידת ערך המטבע, הקמת מתחם צבאי בחלק משטח החווה, החרמת בעלי חיים וציוד על ידי הצבא וכן גיוס הפועלים לצבא הטורקי. בנוסף, "אגודת נטעים" נקלעה לקשיים כספים עקב חוסר יכולתם של חברי האגודה לממן את רכישת מניותיהם.גם מכת הארבה שתקפה בשנת 1915 את המטעים ופגעה ביבולים, החלישה את כוחה של החווה וסיפקה סיבה נוספת לדעיכתה.

בשנת 1929 מכר בנק אפ"ק את החווה וקרקעותיה למספר גופים וביניהם חברת הכשרת היישוב אותה ניהל יהושע חנקין.
החווה ננטשה לגמרי על אף שעצי הפרי המשיכו לצמוח בשטחה עוד שלושים שנה מאוחר יותר. בשנים בימים של טרום הקמת המדינה שימשה החווה מקום אימונים ל"הגנה".

במסגרת חווה ניסיונות ממשלתית הוקמה בחווה,  בשנת 1947, כוורת, בה למדו את המקצוע. חווה ניסיונית זו פעלה עד שנת 1953.


בשנת 1992 רכשה חברת החשמל לישראל את החווה ו-6 שנים מאוחר יותר החלה בשיקום המבנים. בשנת 2004 החל שיפוץ נרחב של המבנים השונים.
כיום, חלקם של המבנים משמשים כבית ספר להוראת מקצועות החשמל של החברה, נפתחו בחווה דרכי סיור, אמת המים והתעלות נוקו ואף נטעו עצי תפוח לזכר הפרדסים.בתום השיפוץ, הוכרזה החווה כאתר לשימור על ידי המועצה לשימור אתרים.פרט למרכז ההדרכה הארצי של חברת החשמל ישנו במתחם פארק פתוח ומוזיאון לתולדות שאיבת המים בארץ.

אורח קבוע בחווה, בימי החורף, הוא הקורמורן הגדול.
בעונה זו מגיעים לישראל יותר מ-20,000 קורמורנים. חלקם מגיעים לשמורת החולה וצפון הכנרת, אולם מושבם הגדול ביותר, כ-9,000 קורמורנים, ממוקמת בערוץ נחל חדרה, בה נוהגים לקנן.רבים מתושבי הארץ מגיעים בימי החורף לצפות בעוף מיוחד זה.