צור קשר | מפת אתר | שלח דואר | הוספה למועדפים | הפוך לעמוד הבית | דף הבית       
     
 
 
 
 

מחלות זיהומיות

הכל על בריאות ילדכם

ד"ר לאור משיב על שאלות בנושא בריאות ילדים

מחלות זיהומיות


 

מדוע אסור לתת לילד דבש לפני גיל שנה?
דבש עלול להיות מסוכן לילדים מתחת לגיל שנה.דבש עלול להכיל נבגים של חיידק ששמו קלוסטרידיום בוטוליניום.חיידק זה יוצר את הרעלן החזק ביותר בטבע. רעלן זה גורם לשיתוק שרירים, ולכן משמש גם לטיפולי קוסמטיקה בזריקות בוטוקס.תוך זמן קצר מבליעת דבש מזוהם מופיעים סימני שיתוק, קושי בדיבור ובליעה, חולשה מתקדמת, טשטוש ראיה בחילה או הקאה.הדבר מחייב פנייה מידית לרופא. לכן, הימנעו מלתת לילד עד גיל שנה, דבש מכל סוג שהוא.

מדוע יש לחזור כל שנה על החיסון לשפעת?
החיסון כנגד השפעת העונתית מכיל בתוכו בכל שנה 3 זנים של וירוס השפעת.הזנים הנכללים נבחרים כל שנה מחדש על פי ההערכה לגבי הסבירות לחשיפה בעונת החורף הקרובה. ההערכות מסתמכות בין השאר על זני השפעת שגורמים לתחלואה במזרח אסיה, ואשר משערים שיגרמו למחלה גם בארץ.חלבוני המעטפת של וירוסי השפעת משתנים משנה לשנה ולכן יש לקבל כל שנה חיסון מחדש. במידה וילדכם לא קיבל מעולם חיסון לשפעת עונתית, הוא יקבל את החיסון ב 2 מנות בהפרש של חודש ביניהן.החיסון ניתן החל מגיל 6 חודשים. ואינו גורם למחלת השפעת, אך בשל תגובת מערכת החיסון למרכיבי הווירוס המוצגים לה, תיתכן מחלת חום קלה המבטאת את הפעלת מערכת החיסון.ילד שחוסן אינו מדביק בשפעת לאחר קבלת החיסון.

מהו החיסון לווירוס הרוטא )נגד שלשולים( וכיצד ניתן לקבלו?
וירוס הרוטא הינו מהמחוללים העיקריים של מחלות שלשולים בתינוקות.עיקר ההתפרצויות הן בסתיו ובתחילת החורף. קיימים 5 זנים הגורמים למחלה והידבקות בזן אחד אינה מחסנת כנגד הזנים האחרים. לכן, תינוקות רבים חולים בגלי שלשול זה אחר זה.וירוס הרוטא גורם לשלשולים רבים עם סכנת אבדן מלחים וירידה ברמות הסוכר. אחוז נכבד מהילדים נזקקים לטיפול רפואי, מתן עירוי נוזלים ואף אשפוז בבית חולים.החיסון לווירוס ניתן בעולם למיליוני ילדים, נחשב בטוח מאוד ומקנה הגנה של מעל 90% מפני הזנים הגורמים לתחלואה בילדים. את החיסון נותנים החל מגיל 6 שבועות לחיים. החיסון נרכש באופן פרטי על-ידי ההורים בבית המרקחת וזאת לאחר קבלת מרשם מרופא הילדים.את החיסון שניתן דרך הפה יתנו אחיות המרפאה ולא אחיות טיפת החלב.יש לזכור להביא מרשם מרופא, הפניה למתן החיסון ואת פנקס החיסונים של הילד.
 

האם כל מקרה דלקת גרון מחייב אנטיביוטיקה?

רוב דלקות הגרון u1514 תחת גיל 3 שנים נגרמות ממחוללים ויראליים שונים.עם העלייה בגיל עולה שכיחות דלקות הגרון שהגורם להם הוא חיידקי, אך עדיין רובן נגרמות מוירוסים. קשה מאוד להבדיל בין דלקת שמקורה חיידקי לבין דלקת ויראלית על פי בדיקה גופנית.מתן אנטיביוטיקה בדלקת גרון חיידקית, מקצרת במעט את משך המחלה, ובדרך כלל לא מקלה על אי הנוחות או הכאב. מטרת הטיפול האנטיביוטי בדלקות גרון הנגרמות מחיידק הסטרפטוקוק מסוג A, היא למנוע הופעה של סיבוכים עתידיים ובייחוד של מחלה הפוגעת בכליות במפרקים ובמסתמי הלב.מתן של האנטיביוטיקה תוך 9 ימים מתחילת המחלה תמנע את הופעת הסיבוכים.לכן, אין צורך למהר ולתת אנטיביוטיקה. עדיף ליטול משטח גרון, להמתין 48 שעות לתוצאה ורק אז להחליט על צורך בטיפול.בכל מקרה, עדיף להשאיר את ההחלטה על טיפול בידי רופא מנוסה.

למה במחלה ויראלית לא צריך אנטיביוטיקה?
על מנת לענות על שאלה זו יש להבין מהו ההבדל בין חיידק לווירוס.חיידק, הוא יצור חד תאי אשר מכיל בתוכו את כל מרכיבי התא הנחוצים ליצירת אנרגיה, ייצור חלבון וחלוקה. וירוס, הוא צורת חיים פשוטה יותר המכילה את המידע הגנטי של הווירוס ללא יכולת חלוקה עצמית. כדי שווירוס יתרבה, עליו לחדור לתא בגוף ולנצל את מערכת החלוקה של התא על מנת ליצור עוד וירוסים שפורצים מהתא ומתפשטים בגוף תוך הרס התאים בגוף.
אנטיביוטיקה פועלת ע"י פגיעה בייצור דופן החיידק, פגיעה במערכות החלוקה וייצור החלבון שלו.כיוון שרכיבים אלו לא קיימים בווירוס, הרי שאנטיביוטיקה לא תעזור לזיהום ויראלי.מערכת החיסון שלנו יודעת ברוב המקרים לעצור את הזיהום הויראלי ללא צורך בהתערבות חיצונית.
יש לזכור שמתן מיותר של אנטיביוטיקה יכול לפגוע בתאי הגוף הבריאים ולגרום ליצירת זנים עמידים של חיידקים שלא יגיבו בעתיד לאנטיביוטיקה.

איך מטפלים בתינוק עם נזלת?

בתינוקות עד גיל שנה לא נהוג לטפל בנזלת בעזרת תרופות בשל הסכנה לנזק יותר מתועלת תינוקות רבים מחרחרים מעט והדבר נובע מריבוי הפרשות בחלל האף, מרגישות לשינויי טמפרטורה וכן מעליית תוכן קיבה לחלל האף המגרה את האזור.אם הילד נושם היטב דרך האף בעת האכילה או כשיש מוצץ בפיו ואינו משתעל, בד"כ אין צורך בטיפול. במידה ויש נזלת המקשה על הנשימה ובעיקר בעת הארוחה, ניתן להתיז תרסיס של מי מלח לנחיר.קיימים תרסיסים שונים ובעוצמות שונות וכולם יעילים יותר מטיפות אשר לא מגיעות לכל חלל האף.אסור לתת מי מלח שרקחתם לבד בבית כיוון שריכוז מלחים גבוה מדי עלול להזיק. קיימות גם משאבות ידניות לאף שיכולות להועיל. לאחר ריסוס מי המלח ממתינים כדקה ואז מכניסים את קצה המשאבה לנחיר כשהמשאבה בוואקום ומשחררים.
במקרה שאין שיפור יש לפנות לרופא.
 

מה מוגדר כחום אצל ילדים וכיצד למדוד חום?

טמפרטורת גוף מעל 38 מעלות צלזיוס היא סימן לחום בילדים.יש לזכור שבילד שיצא הרגע ממיטה חמה, שתה שתייה חמה, השתולל או היה בשמש זמן רב, חום הגוף יהיה גבוה גם בעת בריאות.בתינוקות קטנים ובילדים שבהם לא ניתן למדוד חום בפה, מקובל למדוד חום בפי הטבעת, כיוון שמדידה זו אמינה יותר ממדידה בבית השחי. ניתן להשתמש במד חום כספית או דיגיטלי למדידה בפי הטבעת. יש למרוח חומר סיכה )וזלין למשל( על קצה מד החום, להשכיב את התינוק או הילד על גבו או על הצד, לקפל את הרגליים כלפי הבטן ולהחדיר את קצה מד החום כ 2 ס"מ לפי הטבעת. יש להמתין עד שמד החום יצפצף או שהכספית לא תנוע יותר, דבר שאורך 2-3 דקות.מעל גיל 4 שנים ניתן לנסות למדוד חום ע"י החדרת קצה מד החום תחת הלשון וסגירת הפה, כמו אצל מבוגר. לאחר השימוש, נקו את מד החום בעזרת אלכוהול או מים פושרים וסבון.יש לילד חום ואתם מתלבטים מה לעשות? פנו למד החום שבתפריט הראשי.


לפרטים נוספים כנסו לאתר קופ"ח מאוחדת  www.meuhedet.co.il