צור קשר | מפת אתר | שלח דואר | הוספה למועדפים | הפוך לעמוד הבית | דף הבית       
     
 
 
 
 

חינוך רפואי

הכל על בריאות ילדכם

ד"ר לאור משיב על שאלות בנושא בריאות ילדים

חינוך רפואי

 

 

מה זה נוזלים באוזניים? איך הגיעו לשם, ומה צריך לעשות?

הרופא בדק את ילדכם ואמר שיש מים באוזניים.מה הוא ראה שם? איך הגיעו המים לשם? האם צריך טיפול לבעיה זו?
ראשית יש להבין את המבנה הפנימי של האוזן: חלקה החיצוני של האוזן מורכב מהאפרכסת ותעלת השמע שדרכה עוברים גלי הקול עד לעור התוף. עור התוף, או בשם אחר תופית, היא ממברנה עדינה ובד"כ שקופה שאליה מחוברות עצמות השמע ההופכות את גלי הקול למסר חשמלי המועבר למרכז השמיעה במוח. התופית מפרידה בין האוזן החיצונית לאוזן התיכונה. חלל האוזן התיכונה מצופה רירית המפרישהנוזלים אשר באופן טבעי מתנקזים דרך תעלה דקה בשם תעלת אוסטכיוס אל חלל האף. במקרים מסוימים, כגון: נזלת, דלקת בדרכי הנשימה העליונה, הגדלה של השקד השלישי, או יניקה ומציצה בוואקום חזק, נוצר לחץ שלילי הסוגר את תעלת אוסטכיוס.הנוזלים המצטברים בחלל האוזן התיכונה יכולים לפגוע ביעילות הולכת הקול לאוזן התיכונה, לפגום בשמיעה, ולגרום למתח של עור התוף הגורם כאב באוזן.הטיפול העיקרי הינו מניעת כאב על ידי טיפות מאלחשות או סירופ נגד כאב. במידה והבעיה נמשכת מעל 3 חודשים יש לשקול ברור אצל רופא א.א.ג, לבצע בדיקת שמיעה אם יש רושם לירידה בשמיעה, u1493 ולשקול טיפול מתקדם יותר.לעיתים הנוזל בחלל האוזן מזדהם ואז מתחילה דלקת המצריכה בחלק מהמקרים טיפול אנטיביוטי. אז לסיכום, לא מדובר על מים שחדרו לאוזן במקלחת או בבריכה ולכן אין צורך להוציא אותם מהאוזן. מדובר בבעיה שכיחה בגיל הילדות שבד"כ חולפת לבד.

מה זה בקע והאם זה מחייב ניתוח?

בקע, הקרוי גם הרניה, קילה או שבר, הוא מצב של חולשה של יריעות שריר בדופן הבטן באזור הטבור או מצב שבו התעלה המחברת בין שק האשכים לחלל הבטן לא נסגרה בצורה תקינה. הבקע נראה בד"כ כבליטה שגודלה משתנה בין ס"מ למספר סנטימטרים.בדרך כלל, הבקע אינו מכאיב לילד וניתן בעדינות להחזיר את הבליטה לחלל הבטן על ידי לחיצה עליה. במידה והבקע גדל בפתאומיות, לא ניתן להכניסו לחלל הבטן והדבר מלווה בהכחלה או האדמה של האזור, אי שקט , בכי של הילד או הקאה יש לפנות מיד לבדיקת רופא.במצב של בקע טבורי, ניתן להמתין עד גיל 3 שנים לסגירה עצמונית של הבקע. אם הבקע גדול מאוד, ייתכן וכירורג ילדים יעדיף לנתח סביב גיל שנה. בקע מפשעתי נהוג לנתח תוך מספר שבועות מגילויו בשל החשש מכליאה של הבקע.
 

ממה נגרמת צהבת בילוד ומדוע יש לעקוב אחריה?

בתינוקות רבים ניתן להבחין בגוון צהוב בלובן העין ובעור לאחר הלידה. צבע זה נובע מהצטברות של חומר בשם בילירובין.
בילירובין הוא תוצר של פירוק ההמוגלובין הנמצא בכדוריות הדם האדומות. לאחר הלידה, יש מעבר של ההמוגלובין העוברי למבנה המתאים לחיים מחוץ לרחם, ולכן עודפי הבילירובין משוחררים לדם. בכבד, קיים אנזים ההופך את הבילירובין לצורה הניתנת להפרשה בשתן.
בילודים רבים, האנזים אינו מתפקד בצורה מלאה ולכן יש הצטברות של הבילירובין בגוף. כנראה שגם בחלב האם יש חומר המעכב את פעילות האנזים, דבר המסביר מדוע הצהבת נסוגה לאט יותר בתינוקות יונקים. במידה ורמת הבילירובין עולה במהירות ומגיעה לרמות גבוהות, עלול חומר זה לשקוע באזורים שומניים במח ולגרום לנזק.חשיפה לאור שמש או לאור מיוחד הניתן בתינוקיה כטיפול, הופכת את הבילירובין לכזה המופרש בשתן, ומאיץ את נסיגת הצהבת.אם התרשמתם שהתינוק נהיה צהוב יותר לאחר שחרור מבית החולים מומלץ לפנות לרופא לבדיקה לשקילת הצורך בבדיקת דם לקביעת רמת הבילירובין.

לתינוק יש עור יבש, מה לעשות?

בפרסומות, לכל התינוקות יש עור עדין ורך, אבל במציאות תינוקות רבים סובלים מיובש וקילופים בעור. בחלק מהמקרים מדובר בקילופים שהחלו עוד בתוך הרחם ובחלק כביטוי לאטופיק דרמטיטס המכונה גם u1488 אסטמה של העור. במידה והעור יבש ואין אודם, רצוי לרחוץ את התינוק עם שמן אמבט.אין צורך להוסיף סבון. יש להרטיב את העור ורק אז להוסיף את שמן האמבט למים כדי ליצור מעטפת שמפחיתה את אידוי המים ומונעת החמרה ביובש. לאחר הרחצה, מומלץ למרוח את העור בתחליב לתינוק.במידה ואין שיפור, יש לפנות לרופא על מנת לשלול מקור אחר ליובש ולגירוי בעור, ולשקול צורך בטיפול במשחות תרופתיות.

האם ניתן לחצות נרות כדי לתת מינון קטן יותר של תרופה?

בנרות להורדת חום, פיזור החומר התרופתי הפעיל אינו אחיד ולכן לא ניתן לחצות אותם לחצי על מנת להפחית את המינון. ככלל, רצוי להימנע מחציית נרות, וניתן להשתמש בשילוב של מינוני הנרות של 80 , 150 ו- 250 מיליגרם על מנת להגיע למינון הרצוי.אם בכל זאת אין ברשותכם נרות במינונים שונים, ניתן לחצות את הנר לאורכו וכך בכל מחצית יהיה בערך חצי מהמינון הרשום.

מתי צריך לבצע לילד בדיקות דם שגרתיות?


ילד בניגוד למכונית, לא זקוק לבדיקות דם חוזרות כל שנה, או כל 10,000 ק"מ. מקובל לבצע ספירת דם בגיל שנה לשלילת אנמיה וצורך בתכשירי ברזל.פרט לכך, רצוי שבדיקות הדם יהיו מכוונות על מנת לענות על חשד לבעיה רפואית מסוימת. לכן, רצוי שלא לפנות לרופא על מנת לקבל טופס לביצוע בדיקות דם, אלא לבוא עם הילד ולהציג את הסיבה שלשמה יש צורך לבצע לדעתכם בדיקות דם.לאחר שהרופא ישמע את הבעיה ויבצע בדיקה לפי הצורך, יחליט הרופא האם בכלל יש צורך בבדיקות ומהן הבדיקות המתאימות.אל תשכחו, כל בדיקה כואבת לילד וחבל לבצע בדיקות מיותרות.
 


הרופא אמר ששמע אצל הילד צפצופים בדרכי הנשימה, מה עושים?

צפצופים בדרכי הנשימה נשמעים ברוב המקרים רק בהאזנה בסטטוסקופ, אך במקרים קשים גם ללא כל מכשור. מקור הצפצופים הוא מזרימת אוויר דרך דרכי נשימה מוצרות, היוצרת קול שריקה. הצפצופים מופיעים בד"כ אחרי מחלה ויראלית קלה עם נזלת ושיעול, אך יכולים גם להופיע בפתאומיות אחרי שאיפת גוף זר לדרכי הנשימה.בחלק מהמקרים, הצפצופים ילוו בנשימה מהירה, ילד הרוכן קדימה, קשיים באכילה, הזעה וחיוורון. ייתכן שימוש בשרירי עזר נשימתיים המתבטא בשקיעה של השרירים בין הצלעות ומתחת לצוואר.ברוב מקרי הצפצופים, יש כיווץ של השרירים בדרכי הנשימה עם תהליך דלקתי סביבם ולכן יש צורך לטפל במרחיבי סמפונות )וונטולין, בריקלין, טרבולין( המרפים את השרירים, אך גם בסטרואידים בשאיפה או בבליעה לדיכוי התהליך הדלקתי.הטיפול יקבע ע"י הרופא לפי חומרת ההתקף וגיל המטופל.חשוב u1500 להדגיש, תינוק שסובל מצפצופים לא יהפוך, ברוב המקרים, לילד או מתבגר הסובל מצפצופים או אסטמה.

איך משתמשים במתווך למתן תרופות במשאף?


מתווכים למתן תרופות בעזרת משאף מסוג אירוציימבר או נבוציימבר הם דרך יעילה, מהירה ופשוטה למתן תרופות לילדים הסובלים מבעיות או צפצופים בדרכי הנשימה. שימוש ותחזוקה נכונים חשובים על מנת להשיג תגובה טיפולית טובה.המתווך מורכב מתא שאליו נכנסת התרופה לאחר שחרורה מהמשאף ומסיכה המוצמדת לפני הילד. חשוב שגודל המסכה יתאים לגודל פני הילד ושהיא תכסה את פיו ואפו. את המסכה יש להצמיד היטב לפני הילד ולהמתין פרק זמן של 4-6 שאיפות לפחות כדי שהתרופה כולה תשאף לדרכי הנשימה.ניתן לראות את מספר הנשימות ע"י התבוננות בעלעלי מסתם שחרור הלחץ נעים.כדי לוודא שהתרופה תגיע לריאות בצורה יעילה, חשוב לנער את המשאף לפני כל לחיצה. חשוב גם להקפיד ולנקות את תוך התא מדי פעם על ידי מטלית לחה עם מים בלבד.והכי חשוב לזכור שמדובר בתרופה לכל דבר ויש לטפל רק לפי הנחיות הרופא.

מה זה רפלקס אור אדום ולמה חשוב לבדוק אותו?


רפלקס אור אדום הינה בדיקה שבה הרופא מאיר לתוך העין של התינוק תוך ציפייה לראות הופעה של צבע אדום באישון, שמקורו בהחזר האור מקרקעית העין.הבדיקה צריכה להתבצע לאחר הלידה או לאחר השחרור מבית החולים, ע"י רופא הילדים.
מטרת הבדיקה לשלול עכירות של עדשת העין שיכולה להיגרם מזיהומים תוך רחמיים או מחלות מטבוליות שונות. החשיבות בביצוע הבדיקה בגיל צעיר היא כיוון שבמידה ויש עכירות או קטרקט בעדשה, אותה עין לא תעביר למח גירוי של ראייה , וללא טיפול עלול להיגרם עיוורון תמידי באותה העין. לכן, בדקו במכתב השחרור מבית החולים, האם בוצעה בדיקה כזו, ואם לא, פנו לרופא הילדים המטפל.
 



כמה זמן ניתן להשאיר תינוק בסל-קל?

סל-קל הוא מתקן בטיחותי המאפשר קשירה נכונה של תינוקות עד גיל שנה ועד משקל של 10 ק"ג ברכב. עם זאת, בשנים האחרונות קיימות עגלות תינוק אשר ניתן לעביר אליהן את התינוק בתוך הסל-קל ולטייל עם התינוק בעודו ישוב בסל-קל.ישיבה ממושכת של התינוק בזוית הישיבה שבה קיים עומס משקל על חוליות הגב התחתונות, עלולה לגרום לאורך זמן לעיוותים בחוליות הגב התחתונות הרכות, דבר שעלול לגרום נזקים בגיל מבוגר יותר. לכן מומלץ להושיב את התינוק בסל-קל רק בעת נהיגה או נשיאה למרחק קצר ולזמן קצר, ולא להפוך את הסל-קל לסוג של עגלת תינוק או עגלת טיול באופן קבוע.


מה זה מים בשק האשכים?


נוזל בשק האשכים, u1488 או הידרוצלה בשמו הלטיני, הינו מצב שכיח בתינוקות וילדים צעירים.
בשלב העוברי, מתפתח האשך בחלל הבטן ונודד בהדרגה אל שק האשכים דרך תעלה באזור המפשעה כאשר הוא עטוף בקרומים המצפים גם את חלל הבטן.לאחר הלידה אמורה התעלה להסגר. בחלק מהילדים, אין סגירה מלאה של התעלה ולכן נוזלים מחלל הבטן עוברים לשק האשכים וגורמים לנפיחות של אשך אחד או שני האשכים.הרופא הבודק יכול להדגים את קיום הנוזל בשק ע"י הארה של האשך באור חזק המדגים את קיום הנוזל. מצב זה אינו מסוכן, אינו כואב לילד, ואינו מזיק לאשך או פוגע בפוריות.בד"כ הנוזל נספג תוך מספר חודשים. במידה והמצב לא חולף, יש להיוועץ בכירורג ילדים לשקילת ביצוע ניתוח הדומה לניתוח תיקון בקע במפשעה. זהו ניתוח פשוט המבוצע בד"כ במסגרת אשפוז יום.


איך להימנע מהוצאת המרפק ממקומו אצל ילדים?


אצל תינוקות וילדים צעירים, משיכה מהירה וחזקה של היד או האמה עלולה לגרום ליציאת ראש עצם הרדיוס )החישור( מתוך טבעת המקבעת אותה באזור המרפק.הדבר מתבטא בד"כ בילד בוכה המסרב להניע את היד ממפרק המרפק ומטה. לא תמיד יש סיפור ברור על משיכה של היד ולכן יש לפנות לרופא לבדיקה. במידה ואין סימני שבר, ייתכן ורופא המנוסה בהחזרת העצם למקומה יבצע במרפאה את הפעולה הפשוטה או יפנה למיון לשלילת שבר. תוך דקות מהחזרת העצם לתוך הטבעת הגידית, הילד חוזר ומניע את הגפה כרגיל.עם הגדילה הנטייה לבעיה זו פוחתת בשל עיבוי הטבעת הגידית ושינוי מבנה ראש עצם הרדיוס.למניעת יציאת המרפק ממקומו יש להימנע מממשיכת ידו של הילד, להרימו כאשר אוחזים בזרוע או תחת בתי השחי ומניעת תלייה של הילד על משחקים אשר גורמים ליישור הגפה העליונה תחת משקל הגוף.
 


מה זה טורטיקוליס ואיך מטפלים בו?


טורטיקוליס הוא מצב שבו הראש נוטה לצד מסוים, בעוד שהסנטר מורם ונוטה לצד השני.הדבר מלווה בד"כ בהגבלת תנועת הראש לאחד הצדדים והגבלה בסיבוב הצוואר.טורטיקוליס מולד, נובע בד"כ מפגיעה תוך רחמית או בעת הלידה בשריר הקרוי סטרנוקליידומסטואיד המחבר בין הצוואר לגולגולת. שטף דם הנוצר לאחר הלידה באזור הצוואר, בלוטות לימפה מוגדלות או מסות צוואריות מולדות עלולים אף הם להגביל את תנועת הצוואר. הדבר גורם לכיווץ של אחד מהשרירים או לקיצורו, דבר הפוגע בטווח התנועה.הטיפול כולל בד"כ תרגילי מתיחה לשרירי הצוואר, ומומלץ להיוועץ ברופא או פיזיותרפיסט על מנת לשקול מהו הטיפול הרצוי. הטיפול חשוב למניעת עיוותי גולגולת הנגרמים מלחץ קבוע על הגולגולת הרכה, ולמניעת הופעת פזילה.

הרופא שמע רשרוש בעת האזנה ללב. מהי המשמעות של ממצא זה?


רשרוש, או אוושה, הינו קול הנשמע בעת בדיקת הלב בעזרת הסטטוסקופ.
בדרך כלל, בבדיקה תקינה שומעים שני קולות, שמופרדים זה מזה ומייצגים את סגירת המסתמים בין העליות ובין החדרים, וזאת בשלבים השונים של מעגל הפעולה הלבבי.זרימת דם מערבולתית או זרימה דרך מסתם מוצר, גורמים לקול נוסף להישמע, קול זה היא האוושה. את האוושה מעריכים לפי עוצמתה, מדרגה 1 החלשה ביותר, ועד דרגה 6 החזקה ביותר. כמו כן מתייחסים למיקום האוושה בתוך מחזור הפעולה הלבבי, במאפייני הצליל שלה, באורכה, ובעובדה שהיא נשמעת באזורים אחרים פרט לאזור שמעל הלב.כאשר האוושה חלשה, אינה קורנת לאזורים אחרים ונשמעת בשלב כיווץ חדרי הלב היא מוגדרת כאוושה תפקודית או פונקציונאלית. אוושה מסוג זה שכיחה מאוד בגיל הילדות ונוטה להעלם לקראת ההתבגרות. בחלק קטן מהאוכלוסייה האוושה ממשיכה לכל אורך החיים.לאוושה זו אין כל השפעה על מצב הבריאות, השתתפות בפעילות גופנית או פרופיל צבאי.



לפרטים נוספים כנסו לאתר קופ"ח מאוחדת  www.meuhedet.co.il